tirsdag den 9. marts 2010

Fine Arts meets Panduro Hobby

I går var jeg med familien på Louisiana. Et rigtig godt sted for dem på 4 år og op efter. Museet i Humlebæk har med deres Børnehus gjort det sjovt for børn at være tæt på kunst.

Denne gang var der ståltrådsværksted på øverste etage, (til at bøje figurer som dem, Alexander Calder lavede), sort tegnepapir på mellemste, og såvel lerværksted som komplimentærfarve-malerværksted på nederste etage.

Børnehuset er Fine Arts meets Panduro Hobby. Og har du ikke børn, bør du låne din nevø eller niece og tage turen derop. Om ikke andet, så bare for selv at kunne komme med ind i kreativitetens hule.

For børn kan jo i den grad freestyle. De begynder at bøje et stykke ståltråd og har så efter kort tid skabt noget, man slet ikke havde set komme. Og i Børnehuset kommer ånden også over de voksne. I stedet for bare at stå og glo sætter man sig ved siden af dem med mælketænder og kaster sig tilbage i samme stemning, som da man sad ved formningslokalets linoleumsbord og gav den gas.

Efter et par rådvilde penselstrøg falder en ubekymret koncentration over én. Tidsfornemmelsen ryger sig en tur, den ene streg tager den næste. Man er fokuseret, og på samme tid uforceret. Det er den tilstand af lystfyldt fokus, psykologer kalder flow, og som er den kreative klasses foretrukne drug.

Til sidst endte vi selvfølgelig i overflødighedshornet af gule Legoklodser på midterste etage. I Lego-hjørnet har børnene mulighed for at bygge deres figurer op på væggen, så andre i løbet af dagen kan se, hvad de kreative kræfter har resulteret i. På væggen ser man, hvor meget godt kreativitet kan gøre. Så får man ting som det her. Gode vibrationer.
Men nederst på væggen, lidt ude til siden fik jeg denne søndag eftermiddag også øje på noget helt andet. Hvilket mindede mig om, at kreativitet er en stærk kraft. Og at den kan bruges til både godt og til slemmer, slemmer ting. Som det her.(rystet og uskarpt fordi der var små børn som sad foran væggen og legede uskyldigt. Jeg skyndte mig at tage billedet for ikke at henlede deres opmærksomhed på en ...hmm... Legopik)


Ingen kommentarer: