onsdag den 29. april 2009

Fucking Flink


Jeg fifler i øjeblikket på et projekt, som har ligget mig på sinde en del år. Projektet kommer til at favne flere ting. Sikkert også en trilogi, noget brugerdrevet innovation, og en iPhone applikation for god ordens skyld. 

Men men men. Projektet vil også byde på noget så old school som en bog.

Fucking Flink hedder projektet, og jeg kommer til at skrive mere om det fremover. Men hvad går det så ud på? 

År efter år er danskerne blevet kåret som verdensmestre i lykke. Men hvorfor er verdens mest lykkelige folk ikke også det med mest overskud? Jeg vil forsøge at forklare, hvorfor vi danskere vælger at være mugne. Men som den inkarnerede how to-mand, jeg er, vil jeg ikke nøjes med at debattere. Jeg vil give tips og teknikker til, hvordan vi kan vende bøtten og blive flinkere.

Bogen ligger hos Gyldendal, og da min redaktør i vores første møde udfrittede mig, hvad det var for en slags bog, sagde jeg kækt, at det er en Emma Gad 2.0. Eller Emma Gad for den kreative klasse, om man vil. 

Javel, ja.

Jeg har et voldsomt naivt og blåøjet mål med projektet, som med sikkerhed vil få mig buh'et ud af de mest toneangivende sarkastikere: At gøre danskerne til verdens flinkeste folk. 

Vi har brug for det. For vidste du, at det ikke kun er den kolde danske vinter, der får os til at gå rundt og fryse? Måske skyldes det også, at vi kollektivt går rundt og giver hinanden den kolde skulder. For se bare her, hvordan forskere har påvist, at det sænker vores kropstemperatur, når vi får en kold skulder... 

10 kommentarer:

Lars Hvidberg sagde ...

Lyder godt, Lars! Jeg har på fornemmelsen, at danskernes ry for at være lykkelige, skyldes at vi som folk er meget uambitiøse og stiller os tilfredse med lidt.

Du har i hvert fald ret i, at danskerne ikke er gode til at være flinke - slet ikke overfor folk, de ikke kender. Det er en skam. Vi skal have nogle "amerikanske tilstand" på det felt - her taler folk pænt til hinanden og bekymrer sig om deres omgivelser.

Hvad er dit bedste råd til at blive et mere flinkt menneske?

Lars AP sagde ...

Kære Hvidberg,

Godt at høre fra dig. Og du har ret: amerikanske tilstand på det her felt er ikke tosset. Vi kan lære noget af dem. Den engelske antropolog Kate Fox taler om negative politeness og positive politeness. Briter, siger hun, udtrykker sig gennem negative politeness i den forstand at de anerkender andres behov for at være i fred og altså ikke belemrer hinanden. Giver plads i det offentlige rum, om du vil. Mens amerikanere udtrykker sig gennem positive politeness, som er at invitere en fremmed indenfor og fx fortælle om sin livshistorie på 5 minutter, mens man står ved siden af hinanden i bussen. Det er to vidt forskellige måder at være høflig, eller flink på. Jeg tror vi danskere har behvo for at skabe sociale disruptions. Vi kan jo li' det når lyset går ud eller det står ned i stænger. Så har vi pludselig noget at samles om, en undskyldning for at tale med hinanden. Måske skal man til at gå med tøj i vilde farver, så man dermed skaber en form for disruption. Giver folk noget at tale om. Og jo mere farverigt des bedre. Så kan dem med grå stær også få glæde af det. Det er da flinkt.
Nyd D.C!
(: Lars AP

Lars Hvidberg sagde ...

God pointe med den sociale disruption.

Jeg hørte en vild historie om en mand, der gik med Supermand-kostyme en gang om ugen. Det fik folk til at snakke og gjorde folk glade. Han satte sig selv på spil, men på en socialt meget gavnlig måde. Der var sjældent folk, der lovede ham ørertæver, selvom der selvfølgelig var mange "vittige" sjæle, der skulle sige noget til ham.

Baggrunden var, at han havde mistet sin (unge) kone i et biluheld et par år før. Man kan selvfølgelig godt fortolke en slags vanvid og sorgbearbejdning ind i handlingerne, men han var meget åben og ærlig omkring det. Livet var bare for kort til ikke at give et positivt indtryk.

Historien kan høres her: http://tr.im/lUVh

Hans sagde ...

Kære Lars

Godt at se, at du som vanligt har gang i spændende projekter. Men, hvad bliver det næste - at du starter en flinkeskole? Jeg kunne godt tænke mig at indføre den distinktion, at vi ikke skal være flinke for flinkhedens skyld. Jeg tænker, at vi skal blive bedre til at sige til og fra over for hinanden på en ordentlig måde. Og jeg tænker, at de mange kolde skuldre skyldes, at vi kommunikerer utydeligt med hinanden og generelt er dårlige til at holde vores grænser. Forstår du, hvor jeg vil hen? Eller måske har jeg bare et ømt punkt med det flinke, for jeg har da vist været alt for flink i alt for mange år;)

I øvrigt, alt for længe siden.

Kh
Hans

Lars AP sagde ...

@Hans:
Jeg er helt enig. Flink er ikke for flinkhedens skyld, det, jeg mener, er snarere at vi skal blive bedre til at få defineret nogle (respektfulde) sociale færdselsregler. Og så skal færdselsreglerne - ligesom dem i trafikken - være afkodelige for andre end bare os danskere. I dag lever vi i en form for frihedens tyranni (det er K.E.Løgstrups ord). Hvor vi helst bare vil være afslappede og uhøjtidelige i selskab med hinanden. Den er jeg helt med på. Men den måde, vi forvalter denne frihed på, er ved nærmest at lade være med at gøre os umage i vores sociale omgang med hinanden. Det er fx det, der sker, hvis man på et kollegiekøkken siger, at 'opvasken finder vi nok ud af'. Det gør man bare ikke, for friheden bruger alt for mange på bare at gemme deres skål og ske ind i bunken af beskidt opvask. Måske et dårligt billede. Men jeg tror, du forstår, hvor jeg vil hen?
Og ja: Alt for længe siden!
(: Lars AP

Anders sagde ...

Hej Lars,

Har lige hørt dig på P1 og kan kun komplimentere dig for dit "tiltag" :)

Er man ikke altid "flink for flinkhedens skyld"?
Måske misforstår jeg udtrykket, men når jeg, for eksempel, holder døren for folk, så er det vel netop en flink handling, udelukkende for flinkhedens skyld. Det er fordi jeg har lyst til at være flink og kan se mit snit til at udtrykke det gennem at holde døren.

Det var egentligt ikke det jeg ville spørge dig om, men nu kunne jeg ikke lige dy mig for at kommentere på de gode kommentarer :)

I P1 nævnte i noget med nogle badgets og har også set et billede af en t-shirt med nogle "slagord" på. Hvor kan man anskaffe sig nogle "Fucking Flink" gadgets? :)

Tobias Fonsmark sagde ...

Fantastisk!

Jeg har savnet det initiativ. Jeg vil gerne bidrage med noget fucking flinkt, f.eks. fotografier af flinke danskere eller andet.

Hvad kan projektet bruge?

per60 sagde ...

Hej Lars.
Jeg er helt sikker på at FLINK+FLINK=FLINK I ANDEN
Jeg er selv medium flink, men vil gerne rykke op, så jeg skal have afprøvet nogle af dine gode råd!
Hvis du kommer omkring Silkeborg, er du velkommen til at komme forbi til en kop et eller andet :-)
VH
Per
28961679

Olav Hessellund sagde ...

Kære Lars AP,

Rigtigt godt initiativ! Det glædede mig at se dig i Deadline DR2 forleden. Vi har brug for nogle flere naive idealister af din slags herhjemme.

Selv blev jeg opmærksom på problemet med mangelen på høflighed i det offentlige rum i Danmark, efter at have opholdt mig nogen tid i Canada.

Husker tydeligt min forbavselse, da jeg kom tilbage til Kastrup Lufthavn – for nu havde jeg jo lige vænnet mig til den canadiske omgangsform. Vi stod i kø ved paskontrollen og pludselig er der en dansk dame, der uden et ord bare maser sig på tværs igennem køen - som om det var den naturligste ting i verden. ”Ja, så er vi klar over, vi er kommet til Danmark!” undlod jeg ikke at sige jeg til min kone og børn - og så højt at damen ikke kunne undgå at høre det.

Nu er canadiere måske også mere høflige end så mange andre folk. Amerikanerne gør sig i hvert fald lystige over dem ved at sige, at når en canadier hæver penge i en automat, så siger han ”thank you, sir!” til maskinen. Så megen høflighed er jo heller ikke nødvendig, men vi kunne lære meget om ordentlig omgang med hinanden både af nordamerikanerne, såmænd også af vores naboer, svenskere og tyskere.

Mange hilsner, Olav

Lars AP sagde ...

@Anders, Per, Tobias, Olav: Tak tak tak! Og undskyld at jeg har været så fraværende herinde. Jeg håber meget, at I er kommet med ovre på facebook (http://bit.ly/fuckingflinkfacebook), for det er derovre, jeg slår mine folder mest med fucking flink-projektet.

Og Tobias: Hvor er det skønt med dit tilbud! Det er jo ren non-profit og drevet af ønsket om at forandre ting, så projektet er laaaaaangt større end jeg selv kan løfte.

Må jeg foreslå noget? Kom over på facebook og vær med. Begynd det der, du nævner med at tage billeder af flinke danskere. Og send dem til mig eller post dem direkte på facebook-profilen.

Og så er alle forslag til, hvad man kunne gøre for videre at drive bevægelsen frem kærkomne. Vi har brug for mange hænder itl at løfte det. Jeg er beæret og sindssygt glad for at I vil være med.

Store flinke kram,
Lars AP